2011. január 7., péntek

A backcountry vagy erdő sízés.

Hadd mutassak be egy nem igazás ismert, de annál sokoldalubb sí stílust, amely magyarországi viszonyok között a legsokoldalúbb, leghatékonyabb sízés lehetne ha sikerülne felkelteni kellőképpen az érdeklődést iránta. Na meg, ha a felszerelést is könnyebben lehetne beszerezni hozzá..

Magát a stílust a sífutás és a sítúrázás közé helyezhetjük el. A sífutás lehetőségei erőssen korlátozottak ha nincsenek előre lefektetett nyomok, igazán túrázásra így nem alkalmas. A sítúra felszerelés viszont kicsit nehézkes hazai terepre és a gyakori fóka fel-le szerelés is megtöri a folyamatos haladást, sízést.

Ezért megszületett a modern pikkelyes sífutó sík mintájára egy szélesebb, kantnis, lefele is jól irányítható sí. Aminek szintén pikkelyes kialakítású a talp kötés alatti része, lehetővé téve a felfele haladást anélkül, hogy meg kellene állni fókát felragasztani.(http://www.youtube.com/watch?v=pB5iPs9aXZ0
És megszületett a backcountry mely, talán visszatérés a legrégebbi sízéshez, még mielött szétváltak volna a sí stílusok.
Az eredmény egy, a sífutást közelítő gyors haladás, kiegészítve egy irányítható lesíklással.
És ezzel még nincs vége. Mivel a bakancs sarka lesíklásban sincs rögzítve ezért az alpesi stílus mellett a telemark stílust is gyakorolhatjuk. Sőt vegyíthetjük egy csúszáson belül!
Képzeljünk el egy lapos terepet, ahol klasszikus sífutó technikával haladhatunk, ha meredekebb terepre érünk akár fel halszálkázhatunk, de bármikor megpilantunk egy szép lejtőt nem kell megállni felszerelést állítgatni, hanem lesízhetünk és a lejtő aljában sem kell vissza állítani a felszerelést, úgy mehetünk tovább.(film nemsokára)

A Felszerelés:

Két vonal van. Az egyik, a modern sífutó szerelék egy erősebb változata.(NNS kötés+backcountry cipő)
A másik, a telemarkos vonal. Alap, három pontos kötés bör bakancsal. Nekem ez utóbbi van. Nagyon masszív, lesíklásnál tökéletes.(fílm nemsokára)

A Sí:

A nehezebb falat. Bár az ismert nagy márkák kínálatában megtalálhatók a backcountry sík, az áruk miatt eléggé elrettentőek.
Egy áthídaló megoldás lehet ha egy letett régi alpesi sínket mi pikkelyezzük meg. Elsőre lehet, hogy kicsit vad ötletnek tünik, de egy snicerrel és vésővel egészen csinos pikkelyek faraghatuk.

Mint mindennek, ami több dolgot is egyesít, a backcountrynak is meg vannak a korlátai.
Sokat kell gyakorolni vele, de aki sífutott már annak meg épp, hogy egy nagyon stabil valami ez.
Hosszú felmeneteknél elég fárasztó, hisz nem tapad annyira mint a  fóka. Ezért én pl. a Börzsönyben szoktam magamnál tartani egy régi, kis fókát amit bármikor felragazthatok a lécre. De a Pilisben, Budai hegyekben még nem kellett használjam.
Ha nincsenek extrém elvárásaink csak a szabadságot reméljük, akkor nem fogunk csalódni.

Zárásként:

Szívből ajállom mindenkinek kipróbálásra, aki szeret csavarogni az erdőben!

1 megjegyzés:

  1. Mióta voltam párszor futóléccel a Pilisben, pont ezen gondolkodom. Nekem az volt az ötletem, hogy öregebb, könnyű, vékony túraléc, NN75 kötés és tapadówax a léc aljára. Csak az a félelmem, hogy nem elég kemény a túrasí, és leérne a tapadówax teljes felülete lesiklás közben is.

    VálaszTörlés